Dýmkař pan Háp

28.06.2012 09:07

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1126666764-toulava-kamera/209411000320222/obsah/72113-rucni-vyroba-dymek/

Pavel Háp zemřel loni. Ve svém bydlišti - Proseči - před lety vlastně jen navázal na tamní tradici domácké ruční výroby dýmek počínající v první polovině 19. století. Těsně před druhou světovou válkou se zabývalo výrobou dýmek v Proseči dokonce více než 600 lidí, kteří vyráběli přes 500 typů dýmek. Dnes tam přežila jedna malá, ale úspěšná fabrika o třiceti lidech se sériovou výrobou dýmek.

Dýmky prodával hlavně na internetu a na soutěžích

Pavel Háp se ke konci minulého století osamostatnil a o všechny fáze výroby dýmek se staral sám. Mezi znalci uspěl.

Pavel Háp ve své dílně. Na policích špalíčky dřeva, ze kterých vyráběl své

Pavel Háp ve své dílně

 

"Pavel Háp je jedna z nejvýraznějších postav na domácím fajfkovém poli. Díky jeho fenomenálnímu a nezaměnitelnému rustiku ho alespoň já osobně pokládám za jednoho z nejzajímavějších výrobců vůbec. Ze všech fajfek se mi z mé Hápovky kouří bezkonkurenčně nejlépe," charakterizoval jeho výrobky jeden z přispěvatelů internetového diskusního fóra věnovaného dýmkám.

Své dýmky prodával Háp především po internetu. Jezdil také na soutěže v pomalém kouření dýmky, kde ty své též nabízel - od Brna, Olomouce až po Poznaň, Berlín, Kodaň, Vídeň, Barcelonu a další místa. Jeho dýmky kupovali především Češi, Slováci a Poláci, ale měl i svého zákazníka na Tchaj-wanu.

Podobných napůl umělců a napůl řemeslníků je málo. "Výrobních operací je kolem třiceti a všechny musím zvládnout na vysoké úrovni. Jenom naučit se přesně rašplovat trvá asi tak tři roky, a kdyby se chtěl někdo naučit všechny operace, tak mu to bude trvat tak šest až osm let," říkával Pavel Háp.

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode